Positionering: het kompas voor je hele organisatie

Waar wil je dat iemand als eerste aan denkt bij het horen of zien van je merk? Bij het positioneren van een merk bepaal je welke breinpositie je wilt innemen bij je doelgroep. Een scherpe en krachtige positionering is relevant voor je doelgroep, geloofwaardig vanuit je organisatie en onderscheidend ten opzichte van concurrerende merken.

Daarnaast is het belangrijk dat een positionering duurzaam is: de sterkste merken houden jarenlang vast aan dezelfde positionering. Een goed voorbeeld is Volvo dat sinds haar oprichting in 1927 consistent dezelfde breinpositie van beschermen/ veiligheid heeft opgebouwd.

Een belangrijke voorwaarde voor een positionering is dat deze nauw aansluit bij de strategische doelen en het business model van de organisatie.

Het Merkkompas

Er bestaan talloze modellen om een positionering helder te beschrijven en makkelijk overdraagbaar te maken. We zien echter dat sommige modellen zoveel elementen bevatten dat het onnodig ingewikkeld wordt.

Bij Openfield houden we het graag simpel en overzichtelijk. We hebben daarom zelf een Merkkompas canvas ontwikkeld met alleen de basisingredi├źnten voor het bouwen van een sterk en consistent merk. Het resultaat is een positionering waar de hele organisatie mee aan de slag kan.

Positionering & storytelling

We ontwikkelen het Merkkompas altijd in combinatie met een elevator pitch. Dit is een kort en duidelijk verhaal over waar het merk voor staat. De elevator pitch heeft een originele insteek en is makkelijk door te vertellen. Het draait om een essentieel conflict en zet kernachtig uiteen hoe het merk haar doelgroep helpt om dit conflict op te lossen.

De elevator pitch helpt om de positionering tot leven te brengen en intern te verankeren. Want wie een sterk en geliefd merk wil bouwen zorgt ervoor dat de positionering als kompas dient voor de hele organisatie en z’n uitwerking vindt in al haar facetten: visuele identiteit, organisatiecultuur, producten en services, marketingconcepten en alle denkbare vormen van merkcommunicatie.

Meer weten over positionering?
Neem contact op met David